Logo Vyspaná máma

V čem vaše dítě pohodlně prospí celou noc? 

Fyzické pohodlí je jedním z klíčových faktorů pro kvalitní spánek. Zdeňka Bílková, zakladatelka značky dětského oblečení Máma v lese, ti odhalí, jaké materiály zajistí tvému (ne)spáčovi maximální komfort.

Pro zajištění klidného spánku vašeho dítěte je rozhodující, aby se dítě během spánku cítilo pohodlně a příjemně.  

Miminko by mělo spát v oblečení, které je pohodlné, prodyšné, aby se děťátko nepotilo, a přitom dobře udržuje teplo. Ideální jsou přírodní organické materiály, jež lze využít celoročně. Žádoucí jsou oděvy širších střihů, které nikde netlačí, nemají vystouplé knoflíky, škrtivé gumy apod.  

Americká akademie pediatrů (AAP) doporučuje oblékat miminka do oblečení podobného tomu, v jakém by se při stejné teplotě cítili pohodlně i dospělí. Můžete se rozhodnout dát jim jednu další vrstvu nad rámec toho, co by nosil dospělý, ale ne více. Teplotu svého dítěte můžete zkontrolovat položením ruky na jeho hruď. Pokud je na dotek horká, odstraňte jednu vrstvu oblečení. Buďte obzvláště opatrní, abyste příliš nenabalovali dítě s horečkou, nachlazením nebo infekcí.  

V letních měsících můžete miminku obléci pouze body, je-li chladněji, pak je lepší overal, případně overal v kombinaci s body. Pro malá miminka nejsou doporučena dvoudílná pyžamka, abychom se vyhnuli riziku, že pyžamo přejede dítěti přes obličej. Ideální jsou tedy rostoucí body a overaly, a to z prodyšných přírodních materiálů. Pojďme se podívat na ty nejlepší přírodní materiály, ve kterých bude mít vaše dítě maximální pohodlí i pocit bezpečí.

   1. Bio bavlna 

Bavlna je nejrozšířenějším textilním materiálem. Setkáváme se s ní jak u oblečení, tak i u ložního prádla. Je příjemná na dotek a dobře prodyšná. Doporučuji se při výběru oblečení, které je v těsném styku s citlivou dětskou pokožkou, zaměřit na oblečení z bio bavlny. Rozdíl mezi běžnou bavlnou a bio bavlnou spočívá především v procesu produkce a použitých postupech při pěstování a zpracování rostlin. Bio bavlna je pěstována bez použití syntetických chemických látek, např. pesticidů či herbicidů. V bio bavlněné látce se tedy nemohou objevit rezidua spojená s použitím těchto chemických látek. Pěstování bio bavlny respektuje přírodní ekosystém a nemá dopad na životní prostředí. I v procesu zpracování suroviny jsou kladeny přísné nároky, aby metody zpracování, např. bělení či barvení, byly šetrnější. Používají se ekologická a přírodní textilní barviva a samotný proces bělení může být i vynechán. Všechny tyto postupy se poté odrážejí na kvalitě látky – ta je mnohem odolnější a pevnější, déle tedy vydrží. Jako maminky malých dětí nás bude zajímat nejvíce skutečnost, že díky tomu je látka vhodná i pro děti, které mají velmi citlivou pokožku či sklon k ekzémům. 

   Tip navíc:   

Vyzkoušejte mušelínové oblečení ze stoprocentní bio bavlny od Mámy v lese. Na spaní především malých miminek využijete bio bavlněné body, které je rostoucí, a tak dítěti vydrží přes dvě až tři velikosti. Body můžete dítěti obléknout jak na spaní do kočárku, tak do postýlky či nosítka. U mušelínu navíc oceníte snadnou údržbu – látku můžete prát na 30° – 40° C v běžné automatické pračce, jen je vhodné vložit oblečení do pracího pytlíku na jemné prádlo, případně, pokud jej doma nemáte, můžete oděv uzavřít do povlaku na polštář. Mušelín se velmi snadno může v pračce zatrhnout o jiný kus oděvu, např. o zip, a takto možnému zatržení zabráníte. Doporučuji také nepoužívat sušičku. Žehlit není potřeba – mušelín má lehce zmuchlaný stylový vzhled.

      2. Len 

Len je další přírodní textilní materiál rostlinného původu, který je vhodný pro dětské spánek, a to jak na oblečení, tak i na ložní prádlo. Jedná se o materiál ve srovnání s bavlnou sice dražší, ale zato vám takové povlečení ze lnu vydrží i několik generací – len je totiž téměř nezničitelný. Každým dalším praním měkne, a tak neztrácí svou kvalitu, ale naopak se stává ještě příjemnějším.  K hlavním výhodám lnu patří jeho prodyšnost a schopnost regulovat teplotu, což je ideální pro děti, které mají tendenci se přehřívat nebo se potit během spánku. Navíc je hypoalergenní, tudíž je vhodný i tehdy, trpí-li vaše miminko astmatem nebo jinými respiračními obtížemi, či ekzémy, lupenkou nebo dalšími kožními potížemi – nedráždí totiž citlivou pokožku. Len velice rychle schne. Len, jako organický a rozložitelný materiál splňuje podmínky pro pomalou módu, dlouho vydrží a jeho výroba je velmi šetrná k životnímu prostředí. Při pěstování lnu je také mnohem menšího množství než např. u pěstování bavlny. Navíc většina lnu pochází z evropské produkce – má tedy nízkou uhlíkovou stopu.  

V dobách, kdy bývala Česká republika textilní velmocí, byl len hlavní textilní plodinou. Po sametové revoluci ovšem neobstál v konkurenci na evropském trhu (cenou ani kvalitou). Dnes se pěstuje v ČR pouze pro potravinářský průmysl na olej, nikoli pro vlákno, a „český len“ je lnem z evropské produkce, který se do Česka dostává jako příze nebo surový neupravený materiál a zde se tká či barví a dále upravuje.  

A co len a údržba? Zde platí jedno zásadní pravidlo – šetrné nebo žádné ždímání. Len je možné prát v běžné automatické pračce, a to při teplotě 40°C, snese však i teploty mnohem vyšší. Při ždímání je třeba zvolit nízké otáčky a v případě ručního praní ždímání zcela vynechat. Právě nevhodným ždímáním se mohou vlákna lnu polámat, a tím vzniknou sklady na látce, které již žehlička nezachrání. Vlhký oděv stačí  pověsit – voda velice rychle vykape sama a tím předejdete polámání vláken. Následně můžete žehlit, len snese i vyšší teplotu. Mnohdy však není nutné žehlit vůbec, pokud oděv pověsíte na ramínko a necháte přirozeně uschnout. Nedoporučuji používat sušičku. 

  Tip navíc: 

Hledáte-li pohodlné lněné oblečení šité s důrazem na dětské pohodlní i udržitelný životní styl, u Mámy v lese naleznete širokou nabídku. Vyzkoušejte třeba lněné rostoucí lacláče, které jsou vhodné nejen v letním období, ale víceméně celoročně. Díky důmyslnému rostoucímu střihu vydrží vašemu dítěti až přes tři velikosti.  

   3. Merino vlna 

Mezi nejkvalitnější přírodní textilní materiály řadíme merino vlnu. Jedná se o speciální druh vlny, který pochází z australských ovcí. Jejich srst je mnohem jemnější a vlákna jsou delší a hladká. Tato vlna je tedy extrémně jemná a hebká. Jemnost vlny je určována průměrem vlákna udávaného v mikronech – čím nižší, tím je vlna jemnější. Tato vlna vyniká řadou skvělých vlastností – je hypoalergenní, antibakteriální, termoregulační. Je tedy skvělou volbou pro dětské oblečení. Vlna je schopna udržovat tělo v teple v chladných podmínkách a zároveň odvádí vlhkost od pokožky, což je užitečné pro děti, které se mohou potit i při chladnějším počasí. 

U oblečení z merino vlny je třeba dbát na správnou péči. Vlna nesnáší vysoké teploty – při praní na vyšší teploty se může srazit a zplstnatět. Doporučuji tedy prát na 30° až 40°C v pračce na program přímo určený na vlnu, případně na jemné prádlo. Není vhodné používat aviváž ani sušičku. Žehlit je třeba velice opatrně. Zvláště při žehlení napařovací žehličkou by kombinace tepla a vlhké páry mohla způsobit plstnatění. 

  Tip navíc: 

Při spánku je u hodně malých miminek běžné chránit i hlavičku, kudy uniká nejvíce tepla, především, pokud spí v nosítku nebo venku v kočárku. Z důvodu rizika zadušení nesmí mít čepička žádné šňůrky, musí na hlavičce dobře držet a musí být vyrobena z materiálu, který je prodyšný, aby nedošlo k přehřátí. Mohl by se vám hodit jeden z top produktů od Mámy v lese, merino čepička, která zahřeje a zároveň se v ní hlavička nepotí. Je použito nejjemnější merino české výroby, které nekouše ani neškrábe. Čepička skvěle padne a dlouho vydrží a na e-shopu je dostupná ve třech barvách a velikostech. Čepičku využijete celoročně; v létě např. v klimatizovaných místnostech, autě či letadle.

Autorky článku: Zdeňka Bílková, Martina Martinez Arboleda 

Další články